СПА


В района на община Сандански има над 80 минерални извора с температура между 42 и 81°С.
Това дава възможност за ползването им на открито през цялата година. Всички извори са с ниска минерализация и богат химически състав, което ги прави лечебни за множество заболявания.
Тези природни богатства правят Сандански и региона една от най-посещаваните СПА дестинации на Балканите.

СКИ


На 28 км. североизточно от град Сандански се намират ски-пистите при хижа Каменица.
Те са оборудвани с три ски-влека. Към хижата има ски-гардероб и предлага ски-оборудване под наем.
За по-светско ски изживяване, големите зимни курорти Банско и Добринище са половин час с кола.

ЕЗДА


За любителите на конете и конната езда, районът предлага както множество конни бази, с целогодишни обучения, разходки с коне и пансиони, така и съоръжения и прекрасни маршрути за самостоятелна езда или езда в група.

РАФТИНГ


В Кресненското дефиле, където е разположен и град Сандански, река Струма образува шеметни бързеи, които привличат любителите на екстремни рафтинг изживявания и каньонинг.
Много центрове предлагат както групови, така и индивидуални спускания по бързите води на реката.

САНДАНСКИ


Градът, известен като една от най-добрите естествени лечебници в Европа, привлича гости от векове. Това е най-топлият български град през всички годишни сезони.
Благодатният климат на региона, в съчетание с чистия планински въздух и лечебните, минерални извори, утвърждават Сандански като курорт, отговарящ на високите стандарти на европейската СПА – асоциация.
Градът е с над 3200-годишна история и е кръстопът на древни цивилизации и богати култури от времето на траките, римляните и различни племена, населявали земите от Средна Струма.
На главната улица, пешеходна улица, можете да намерите много примамливи заведения за хранене, кафенета и барове, а в нейния край започва единствения парк в България с пясъчни алеи.

МЕЛНИК


На не повече от 25 км. от хотела се намира винената столица на България, градът-музей Мелник. Това е и най-малкият град в страната, а намерените антични останки в него говорят за хилядолетната му история.
Градчето е сгушено в южните склонове на Пирин планина между уникални пясъчни пирамиди, обявени за природна забележителност. Мелник е впечатляващ и със своята възрожденска архитектура.
Сред многобройните архитектурни паметници се намира и най-старата къща на Балканите – Болярската къща. Градът и околията предлагат и множество храмове и църкви – някои функциониращи, други – само руини, богати на легенди и истории.
След културна обиколка, можете да се отдадете на вкусовите качества на прочутото мелнишко вино в някои от многобройните гостилници или винарни.

РУПИТЕ


“Рупите” е защитена местност по поречието на река Струма, в източното подножие на вулканичния хълм Кожух.
Освен с рядката си растителност и забележителни и редки природни особености, мястото е известно и с мистичния си ореол, дълбоко свързан с образа на българската пророчица Баба Ванга. Построеният по нейно желание храм “Св. Петка” е място за поклонение на хиляди нуждаещи.
Появили се в следствие на вулканично изригване, в района около храма има минерални извори с температура 75ºC, за които се вярва, че са лечебни.
В непосредствена близост са и останките на един от най-големите антични градове Хераклея Синтика, съществувал от 4в пр. Хр. до 6в сл. Хр.

ИСТОРИЯ


Според историците Сандански е едно от най-старите населени места на Балканите.
Първото селище около минералните извори е възникнало през II хилядолетие преди нашата ера. До VI век градът е един от първите християнски епископски центрове в България. В края на VI век е бил разрушен от варварски племена.
От тези времена той носи името Свети Врач в памет на двамата братя Козма и Дамян – народни лечители. Това име градът носи до 1947 година, когато е преименуван на Сандански, кръстен на името на българския революционер и воевода Яне Сандански.
Древният град лежи изцяло върху терена на съвременния град Сандански, като намерените археологически обекти са от различни исторически периоди. Разцвет градът е получил в периода ІV-VІ век, от времето на който са открити множество обществени сгради и раннохристиянски базилики, включително раннохристиянски епископски комплекс.
Интерес представляват откритите мозаечни декоративни килими, част от които са експонирани “ин сито” в Археологическия музей на град Сандански.

Резервирайте Вашата почивка при нас

Резервирайте Сега