Елате с мен Янко Коцев – част от екипа на Вила Синтика, да изследваме заедно историческите и природни забележителности в района на град Сандански.

Гостувайки във Вила Синтика, едно от невероятните неща, които може да направите, е да се потопите в историята на региона. В региона на Сандански има много магични места и за едно от тях ще ви разкажем накратко в нашата рубрика.

Земите, които обхващат землищата на днешните села Генерал Тодоров и Левуново, са наситени с богата многовековна история. Според наличните данни тук е съществувал поселищен живот още през античността. Съществуват предположения, че на мястото на намиращата се в близост средновековна скална църква „Свети Пантелеймон“, през трако-римския период е имало светилище на Асклепий.

Църквата е издълбана в скала, а от нея се открива прекрасна гледка над река Струма. На отсрещния бряг на реката се намират лечебните извори при Рупите. Храмът е изграден на мястото на антично светилище, посветено на бога лечител Асклепий.

С победата на християнството светилището изгубва предишното си значение, но не е забравено от местните хора. По-късно, през втората половина на IX в. е преустроено в църковен храм, а функциите на Асклепий са наследени от великомъченика Пантелеймон, лекар от античността, канонизиран за светец. Вероятно тук през средновековието е имало значително отшелническо братство. За това свидетелстват следите от много разрушени и няколко оцелели скални килии около църквата.

Няма да ви разказваме повече, за да не разкриваме тайнствеността и древността на тази туристическа атракция. Няма и да ви описваме колко дух и енергия има по тези земи, а ви каним да ни гостувате, за да се докоснете до това невероятно място.

Резервирайте неповторимо преживяване в нашия хотел:

reservations@villasintica.com

+359 877 02 52 52