Елате с мен Янко Коцев – част от екипа на Вила Синтика, да изследваме заедно историческите и природни забележителности в района на град Сандански.

Гостувайки във Вила Синтика, едно от невероятните неща които може да направите, е да разгледате два исторически обекта,  които са поставили великото начало на град Сандански и неговия район: Античният град Хераклея Синтика и Епископски комплекс.

Малко известен е фактът, че под имота на Вила Синтика лежат останки от Вила Рустика, която е била част от огромния за периода град Хераклея Синтика – първият град управляван от Александър Македонски и посещаван от баща му Филип.

Хераклея Синтика е античен град в днешна Югозападна България. Руините му са разположени в землището на село Рупите, община Петрич. В древността градът е бил център на областта Синтика, населявана от тракийското племе синти, за което споменават Омир, Херодот и Тукидид.

По-късно е завладян от римляните, които изграждат форум, няколко храма в чест на римските богове, а в по-късен етап и голяма базилика. Градът се е намирал на кръстопътно местоположение и е бил изключително богат, като дори е сякъл свои собствени монети.

Недалеч от Вила Синтика ще Ви пренеса в периода на IV-VI век. В центъра на град Сандански се намира една от най-интересните забележителности в цяла Югозападна България, дори и в цялата страна. Става въпрос за епископския комплекс, който е част от древния град Партикополис. Поради благоприятното си местоположение и климат, районът на Сандански е бил населен още от второ хилядолетие преди Христа. Епископският комплекс е грандиозен  и включва трикорабна базилика, баптистерий (кръщелна), вътрешен двор (атриум) и сгради, свързани с църковния живот и ритуал през епохата на ранното християнство.

Епископският комплекс и Хераклея Синтика са исторически обекти със световно значение, приканваме Ви да бъдете наши гости за да видите и усетите световно културно-историческо наследство, елате да Ви представя тази част от историята на региона на Сандански с мен Янко Коцев. 

Резервирайте неповторимо преживяване в нашия хотел:

reservations@villasintica.com

+359 877 02 52 52

+359 74 52 52 00